Imate MS? Imam i ja

Desilo se to 2009. godine kada sam se susrela sa prvim simptomima bolesti. Izgubila sam osećaj u desnoj nozi koja je utrnula toliko da sam je posle par meseci vukla za sobom kao da je prikačena za moje telo. Hod mi je svakim danom bio nestabilniji i počeli su jaki bolovi na desnoj strani  tela.  Doktorka u mom mestu stanovanja  uputila me kodfizijatra gde  sam  mesecima lečena od uklještenih pršljenova kičme raznim tabletama, masažama i strujama.

Imala sam 29 godina i bila sam očajna i uplašena da sa decom nikada neću moći trčati i igrati se u parku. Zatražila sam uput za lečenje naVMA jer sam u tom momentu osećala da mi samo tamo ima pomoći. Uputili su me kod neurohirurga  koji me posle pregleda poslao kod neurologa.

Posle dugo lutanja i pogrešnog lečenja dolazim na pregled  kod profesorke doktorke Dragane Obradović koja me saslušala, pregledala i uputila na magnetnu rezonancu glave.  Donosim nalaz i profesorka mi saopštava da sumnja na MS i objašnjava o kakvoj se bolesti radi. Tog momenta ostala sam šokirana, iznenađena i još više uplašena kada sam shvatila šta mi se dešava.

Primljena sam na odeljenje radi dodatnih analiza gde dobijam pulsnu terapiju koja popravlja moje tadašnje stanje. Bila sam presrećna što ponovo mogu normalno hodati i  što su nestali bolovi. Kući dolazim sa dijagnozom klinički izolovan sindrom (CIS).

Konačnu dijagnozu Multipla skleroza G-35 dobijam 2010. godine posle drugog relapsa:  trnjenja noge, ruke i slabovidosti na oku koji posle nove pulsne terapije prolazi.

Na predlog  prof. dr Dragane  ulazim u studijsko lečenje  u kojem sam bila 8. godina a za to vreme desila su se još dva jaka relapsa. Poslednji je bio ove jeseni par meseci poslezavršetka studije.

U međuvremenu čitala sam dosta o bolesti koja ima hiljadu lica,  koja se javi kad je najmanje očekujemo i  drugačija je kod svakog.  Naučila sam kako je kada imaš MS i kako je  živeti sa njom. U mojoj borbi mnogo mi pomaže porodica koja je uvek uz mene.

Bilo je teško suočiti se i prihvatiti saznanje da imam tešku, nepredvidivu, neizlečivu bolest ali vremenom navikla sam da se borim sa njom i  da uvek izađem kao pobednik.

Jer ja imam MS ali ona nikada neće imati mene.

Slađana Koljanin

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče