Lansirano udruženje

Lansirano udruženje

Lansirano udruženje MS Platforma Srbije i novi portal o MS-u u Srbiji

Hrabre priče osoba koje žive sa MS-om inspirisane stvarnim životom

Jovana Trapara, Nataša Radošević, Nikola Bašić i Tanja Radulović Jonić, heroji su kratkometražnih dokumentarnih ostvarenja MS Moj Svet, u kojima je prikazana njihova herojska borba i motivacija sa kojom su uspeli da, uprkos teškoj dijagnozi, neometano vode aktivan i ispunjen život. Premijerno prikazivanje održano je u Jugoslovenskoj Kinoteci, na kojoj je predstavljeno udruženje MS Platforma Srbije, i novi portal msplatformasrbije.rs, na kojoj će svi oboleli of MS, ali i njihove porodice kao i lekari moći da dobiju proverene informacije o ovoj bolesti I mogućnostima lečenja MS.

„Multipla skleroza nije ista bolest kao ranije. Jedan od najvećih progresa u neurologiji ostvaren je u ovoj oblasti, kako u dijagnostikovanju tako i u terapiji. Danas postoji terapija, koja ako se započne na vreme, omogućava pacijentima da vode kvalitetan život. Želimo da pokažemo kako uz terapiju i pravovremenu dijagnozu oboleli žive aktivno, bez ograničenja i ne ostaju uskraćeni ni kada je u pitanju karijera, osnivanje porodice, bavljenje sportom, druženje ili putovanja“, istakla je prof. dr Dragana Obradović, neurolog na VMA u Beogradu.

„Ja bukvalno živim kao najnormalniji tinejdžer, izlazim uveče, vraćam se kući ujutru. Subotom uveče primim terapiju, legnem da spavam, ustanem ujutru, i sve je okej do sledeće subote. Naučila sam da kažem: Ja sam ja, MS je MS. Silom prilika mi smo zajedno. Ja ne mrzim MS, samo mu nedam da bude jači od mene“, Jovana Trapara, studentkinja molekularne biologije iz Beograda.

„Od osobe ne zavisi da li će od multiple skleroze oboleti, ali od terapije zavisi kako će život te osobe izgledati. Bolest se desi, ali život mora se nastavi. Osećam da mogu sve: putovanja, kafane… Obožavam sunce, obožavam more. Volim sport, volim prirodu. Imam veliko društvo, stalno se družimo. Volim rad sa ljudima, volim da pomažem. Uspeh u poslu me čini srećnom. Verujem u život“, izjavila je Nataša Živković Radošević predsednica Udruženja „MS Platforma Srbija“ i jedan od aktera MS priča, koja živi sa MS-om 24 godine, ima dve ćerke i zaposlena je kao fizioterapeut na VMA.

„Proživeo sam nekoliko relapsa, ali nikad nisam klonuo duhom. Zahvaljujući terapiji živim kao normalan čovek. Nije da ja sebi govorim da nisam bolestan – ja jesam bolestan, ali mogu s tim da se nosim. MS je prepreka na životnom putu, ali život uvek ide dalje“, Nikola Bašić ima 37 godina, oženjen je i ima dve devojčice.

„Godinu dana nakon porođaja, 2004. godine, stalno sam osećala umor, zatim utrnulost, prvo prsta, pa ruke, zatim je cela leva strana mog tela od trupa duž noge sve do stopala počela da trne i reaguje drugačije na dodir. Imala sam komšinicu u zgradi, koja je nažalost preminula od posledica simptoma netretirane multiple skleroze… Smatram da bi svi pogođeni ljudi trebalo da primaju terapiju. Terapija omogućava normalan život.Imala sam uspone i padove ali uvek sam znala kako da se podignem. Ne možete da zaustavite talase, ali možete da naučite da surfujete“, izjavila je Tanja Radulović Jonić, majka i medicinska sestra koja radi na porodiljskom odeljenju. Tanja se rekreativno bavi ronjenjem i krosfitom. Uživa u putovanjima. Tanja je osoba za koju gotovo niko ne bi pomislio da ima dijagnozu multiple skleroze.

Procenjuje se da u Srbiji ima više od 7.000 obolelih od MS-a. Bolest najčešće pogađa mladu, radno sposobnu populaciju, između 20. i 40. godine života, češće se javlja kod žena, nego kod muškaraca i najčešći je uzrok netraumatskog invaliditeta kod mladih.

Kampanja MS Moj svet želi da ukaže na svakodnevne priče o herojstvu i ličnim pobedama obolelih od MS-a, i terapiji koja im je omogućila neometan život.

Previous

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče