Multipla skleroza simptomi

MS simptomi

Multipla skleroza se ispoljava u vidu različitih kliničkih simptoma koji mogu biti drugačiji od osobe do osobe. Neophodno je da se pacijent odmah obrati svom lekaru kada iskusi jedan ili više simptoma. Za mnoge simptome postoji odgovarajuća terapija. Reč je o brojnim lekovima ali i medikamentima koji se izdaju bez recepta. Dijeta, vežbanje, psihološko savetovanje i velnes programi mogu biti korisni kod ciljanog lečenja određenih simptoma. Najbolji rezultati se postižu kada se poštuju uputstva relevantnih zdravstvenih radnika.

MS simptome često prati ekstremni umor koji se može pogoršati u poslepodnevnim satima ili kao rezultat prekomernog zagrevanja tela. Neki simptomi se pogoršavaju trenutno zbog toplotne intolerancije, što je čest slučaj kod MS pacijenata, kada prekomerno zagrevanje tela (iz spoljašnje sredine ili usled napora) dovodi do toga da se osoba oseća lošije. Boravak u klimatizovanom ili rashlađenom prostoru se može pozitivno odraziti na osobe preosetljive na toplotu.

Za oporavak od relapsa ili kod promene motoričke sposobnosti od velikog značaja su fizikalna ili radna terapija. Terapija govora, terapeutske vežbe i medicinski aparati mogu bit korisni kod suočavanja sa simptomima MS. Osobe koje su izložene fizički zahtevnim ili stresnim poslovima mogu da se odluče na promenu zanimanja pri čemu se stručno osposobljavanje pokazalo kao korisno.

Kada se član porodice suočava sa dijagnozom MS, osobama u njegovom okruženju od velike pomoći može biti psihološko savetovanje. Porodica je pogođena na različite načine, na fizičkom i emotivnom planu. Uz stručnu pomoć moguće je obezbediti kontinuitet u normalnom funkcionisanju porodice obolelog od MS.

Simptomi koji se javljaju kod ljudi sa MS su raznovrsni i brojni. Simptomi koji se najčešće ispoljavaju mogu se grupisati na sledeći način:

Tipični simptomi emotivne, mentalne i psihološke prirode: