Disfunkcija mokraćne bešike

Disfunkcija mokraćne bešike

Disfunkcije mokraćne bešike nastaje kada nervni signali do mokraćne bešike ili urinarnog sfinktera (mišića oko otvora mokraćne bešike) dolaze sa zakašnjenjem ili su blokirani usled lezija na mozgu i/ili kičmenoj moždini.

 

Do pražnjenje mokraćne bešike dolazi dejstvom dva mišića, detrusora i sfinktera. Kod obolelih od multiple skleroze, detrusor se refleksno kontrahuje, pojačava pritisak na mokraćnu bešiku i utiče na smanjenje količine urina koji je ispunjava. Tako nastaju tegobe poput učestalog mokrenja, urgencije, nevoljnog isticanja urina ili poremećaja noćnog spavanja.

 

Drugim rečima, kada mokraćna bešika nije u stanju da zadrži urin kojim je ispunjena javlja se

poremećaj pražnjenja i zadržavanja mokraće. Umesto da se sa nakupljanjem urina zidovi mokraćne bešike rašire, dolazi do refleksne kontrakcije koja uzrokuje urgentan i čest nagon za mokrenjem i kada je bešika nedovoljno napunjena.

 

Pražnjenje urina kontroliše sfinkter, mišić kojim se bešika zatvara i otvara. Do nemogućnosti pražnjenja dolazi kada nervni impuls ne stiže do urinarnog sfinktera čak i kada postoji

osećaj pune bešike, zbog čega nastupa zatvaranje pre potpunog pražnjenja. Kada dođe do

nepotpunog pražnjenja, javlja se potreba za čestim ali i otežanim započinjanjem mokrenja. Tokom noći se može javiti često noćno mokrenje zbog nepotpunog pražnjenja tokom dana.

 

Infekcije urinarnog trakta nastaju usled predugog zadržavanja urina. U nekim slučajevima do nevoljnog isticanja urina može doći kada sfinkter ostane bar delimično otvoren. Ponekad se javlja neusaglašenost između detrusora i sfinktera tako da se kod osobe sa MS mogu javiti brojni problemi sa disfunkcijom mokraćne bešike.

 

Brojne tehnke mogu biti od koristi za kontrolu mokraćne bešike:

 

  • Unosite svakoga dana jedan i po do dva litara tečnosti da održite hidriranost. Voda je najbolja
  • Popijte 200-250 ml tečnosti u pravilnim intervalima, a zatim redovno odlazite u toalet umesto da sačekate da se pojavi potreba. Tečnost koju ste uneli stiže do mokraćne bešike za oko 90min; pokušajte sa pražnjenjem mokraćne bešike prema satu, svakih 90-120 minuta.
  • Ograničite unos napitaka sa kofeinom, alkohola i soka od pomorandže. Možete popiti šolju čaja ili kafe ali zapamtite da kofein izaziva češće pražnjenje sa urgencijom mokrenja. Alkohol takođe spada u grupu napitaka koji iritiraju mokraćnu bešiku
  • Prestanite da pušite (da, pušenje takođe iritira bešiku)
  • Ne pokušavajte da se sami lečite tako što ćete unositi manje tečnosti! To može da dovede do konstipacije i/ili infekcija urinarnog trakta

 

Infekcije urinarnog trakta (UTI) su dosta česte kod MS pacijenata i mogu da prouzrokuju brojne od navedenih tegoba. Ukoliko postoji infekcija, neophodno je lečenje antibioticima.

 

Ukoliko nije reč o urinarnoj infekcji neophodno je da se urade dodatni pregledi pre nego što se odredi lečenje. Po završenim pregledima mogu se prepisati lekovi koji bi omogućili bolje zadržavanje urina ili bolje pražnjenje. Postoje brojni medikamenti za lečenje ovih tegoba i pacijent ne bi trebalo da se oseća obeshrabrenim ukoliko prepisani lek ne daje željene rezultate ili ima previše neželjenih efekata.

 

Kao jedno od rešenja pacijentu se može pokazati kako da samostalno vrši povremenu

kateterizaciju koja obezbeđuje protok urina i omogućava pražnjenje kada se mokraćna bešika ne prazni potpuno. Intermitentna kataterizacija je bezbedna procedura koja pruža bolju kontrolu urinarnih tegoba. Mnogi pacijenti se odlučuju za ovu proceduru i navode da zahvaljujući kateterizaciji imaju bolji kvalitet života. Kateterizacijom se postiže redovno i potpuno pražnjenja mokraćne bešike, bubrezi se štite od infekcije i oštećenja, smanjuje se rizik od rastezanja mokraćne bešike i izbegava stalno nošenje katetera.

 

Na osnovu svega navedenog može se zaključiti da postoje brojna rešenja za tegobe mokraćne bešike ali je neophodno da se obave odgovarajući pregledi i otvoren razgovor sa pacijentima. O tegobama se razgovara sa odgovarajućim medicinskim radnicima. Ukoliko vam oni ne mogu pomoći tražite uput za specijalistu urologa radi dajeg ispitivanja tegoba sa kojima se suočavate.

 

Na kraju, postoje i lekovi koje vam neurolog može propisati:

  • Ditropan
  • Detrusitol
  • Vesicare