Multipla skleroza-bolest zvana veštica

Ja sam Tanja, imam 45 godina. Prvi simptomi bolesti kako je ja zovem VEŠTICA- MS pojavili su se davne 2000 godine. Tada me je vodio pokojni dr Lević. Imala sam upalu očnog nerva i bila sam slepa na levo oko. Bila sam u bolnici i primila more injekcija, brdo pregledai posle toga puštena kući.

2003 godine sam imala udes. Udario me je šleper i od nas napravio „pljeskavicu“!

Na MR glave 2 lezije kao i 2000 godine.
Potres mozga, naprsnuće vratnog pršljena i lumbalnog dela. Doktor Basara me je tada vodio kao i dan danas.
Bolest je mirovala. 2014 godine je bila poplava kod nas u Obrenovcu. Otišlo mi je pola restorana, auto i pola kuće. Stres
2015. mi je umrla sestra od tetke- galopirajuci karcinom- STRES
2016. umire mi tetka na rukama koja me je gajila- stres
Od tada kreću tegobe. Sećam se da je bio oktobar, počela sam da gubim govor, vid, da se sudaram sa stvarima, nisam mogla da gutam… Nisam mogla da držim pribor za ručavanje… Sve mi je ispadalo iz ruku. Jednu noć me je probudila mučnina. Povraćala sam i pala u nesvest i od udarca zadobila potres mozga.
Doktor iz hitne me šalje na MR glave, odlazim i to sama jer ja sama mogu sve, jer me je život naterao. Dr mi govori da sumnja na multiplu sklerozu i  da hitno moram u bolnicu. Ceo svet mi se srušio u sekundi. Više ništa nije isto.
Trebala sam da se vratim u Obrenovac i da saopštim mojoj porodici. Plakala sam kao kiša celim putem od Beograda do Obrenovca. Umesto u prvu, ubacim u rikverc i polupala sam auto. Više nije ništa isto. Ceo svet mi se srušio.
Rekla sam mami i tati a onda pozvala ċerku koja sad ima 23 godine, da kažem i njoj. Naravno plakala je i dan danas nije prihvatila činjenicu da joj je majka bolesna.
MR, likvor i sve ostalo potvrđuje da je u pitanju relapsno-remitentna multipla skleroza. U oktobru dobijam pulsnu terapiju. U januaru opet relaps i opet pulsna. Mart opet relaps i opet pulsna. Uvode mi Copaxon kao stalnu terapiju za MS ali nisam reagovala dobro. Relapsi su nastavili da se ređaju. Kasnije mi je Dr Šarlota uvela lek preko donacije i odlično sam reagovala. Od kada pijem taj lek ja sam kao nova, zaboravila sam kako izgleda relaps. Ja radim, vozim, živim. Živim punim plućima. Borim se u udruženju u Obrenovcu za obolele od MS-a jer nas ima 40 a samo 10 je pokretnih. Ništa mi nije teško. Problem je što imam terapiju do 5 septembra jer se tada donacija završava. I šta dalje? Molim državu da nam svima obezbedi lek. I mi smo ljudi kao i ostali zdravi i imamo pravo na život i na lečenje- usporavanje i zaustavljanje bolesti
Tanja Radojičić
Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče