Vrtoglavo MS putovanje

Svaki dan predastavlja neki novi životni izazov – poslovi, obaveze i putovanja su normalan deo života kroz koji čovek prolazi. Tako je i moje vrtoglavo putovanje počelo kada sam se jednog jutra probudio sa izgubljenom ravnotežom, bolom u glavi i gubitkom apetita koji je trajao nekoliko dana.

Nisam tome pridavao značaj, pošto sam mislio da je promena vremena i klime, jer sam se skoro vratio sa putovanja. Međutim, iz dana u dan bivalo je sve gore, dok se jedne noći nisam probudio sa jakom vrtoglavicom i mučninom, gde sam brzo potrčao u kupatilo i pao. Nakon pada sam pokušao da ustanem ali nisam uspeo, kao da nemam osećaj u nogama.

Ubrzo sam bio na Vojnomedicinskoj akademiji na ispitivanju, gde sam dobio potvrdu da su se poremetili kristali u srednjem uhu. Sledeći dan izlazim u dosta boljem stanju. Ravnoteža se vratila, noge funkcionišu, ali kreće drugi problem, sa vidom. Oštar bol, jaka svetlost u desnom oku i duple slike. Odlazim ponovo na VMA kod neurologa, gde nakon pregleda moram hitno da legnem u bolnicu radi ispitivanja. Tu kreću analize poput likvora, magnetne rezonance koja pokazuje prisustvo lezija u glavi. Šta je to? Odakle sad to? Nedugo zatim dolazi neurolog koji mi objašnjava da postoji mogućnost da bolujem od multiple skleroze. Hm, čudan osećaj, trnci prolaze kroz telo, imam možda, možda ne… vreme će pokazati svoje. 

Mesec dana nakon dešavanja, kreću novi problemi sa trnjenjem desne ruke, pa ponovo odlazim ali kod profesorke dr Dragane Obradović, koja mi na prvom pregledu potvrđuje da bolujem od multiple skleroze na osnovu simptoma, nalaza magneta i likvora. Izlazim iz VMA, slomljen, izgubljen, okrećem pogled ka supruzi koja me gleda i govori : “Zajedno ćemo se boriti, nisi sam.“

Zvanično pet godina od kad mi je dijagnostikovana MS, ali najviše se mogu zahvaliti supruzi koja je uz mene i koja mi daje vetar u leđa, porodici i pre svega profesorki dr Dragani koja mi je objasnila da se sa takvom bolešću normalno živi uz adekvatnu terapiju koju trenutno koristim, ali nažalost na određeni period.

Nadam se da će država u skorije vreme staviti tačku po pitanju terapije I omogućiti dostupnost svih lekova za sve obolele.

Branko Stanković

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče