#OstaniKodKuće – Tatjana Macura

Moje ime je Tatjana Macura i ja sam narodna poslanica u Skupštini Srbije.

Pre nego što sam postala narodna poslanica sa suprugom sam vodila porodičnu firmu koja se bavi telekomunikacijama. Imam dve ćerke od 11 i 12 godina.

 

 

Preporuka za knjigu/knjige?


Za koju god knjigu Ante Tomića da se ovih dana uhvatite sigurno nećete pogrešiti. Ako do sada niste imali da prilike da se sretnete sa ovim autorom, bilo kroz njegove mnogobrojne kolumne ili knjige, toplo preporučujem da upoznavanje počnete sa knjigom „Čudo u Poskokovoj Dragi“. U ovim okolnostima, kada po ceo dan slušamo isključivo stroga obraćanja stručnjaka i pratimo statističke podatke o broju zaraženih, izlečenih ili nažalost preminulih, prijaće vam da pročitate jednu komičnu predstavu porodice koja živi u jednom selu u Hrvatskoj, a čije se dogodovštine sigurno mogu poistovetiti sa porodicama koje žive bilo gde na prostoru bivše SFRJ. Ante Tomić piše lako, beskrajno duhovito i sa puno ljubavi prema svim junacima u ovom delu. Od ove se knjige teško odvaja i sigurna sam da će mnogima dan učiniti lepšim. Možete nastaviti sa knjigom „Veličanstveni Poskokovi“, koja nema nikakve ama baš nikakve veze sa prethodnom preporukom, iako naslov malo „liči“, ali ima mnog veze sa nekim dešavanjima i u našoj državi – prepoznaćete sigurno.

 

 

Preporuka za film/filmove?


Filmovi mi ne drže preteranu pažnju, ali ako bih morala da izaberem to bi svakako bili filmovi koje možete sa porodicom da pogledate. Ova tri fima su naši porodični favoriti, sve smo ih po nekoliko puta gledali i uvek im se rado vraćamo: „Čudo“, „Život je lep“ i „Forest Gamp“. Svaki od ova tri filma suštinski slavi život, bavi se problemima diskriminacije i čini mi se da jeste važno da se ovakve teme otvaraju u porodicama koje imaju decu školskog uzrasta.

 

 

Preporuka za muziku?


Život sa dve ćerke tinedžerke utiče i na izbor muzike koju hteli, ne hteli morate da slušate. Izbor se svodi na Billie Eilish, jednu od verovatno planetarno najpopularnijih tinejdž zvezdica.

 

 

Zašto ste se angažovali u borbi za dostupnost lekova i bolji položaj obolelih od multiple skleroze?


Multipla skleroza jeste neizlečiva bolest, ali je ona takva da ako oboleli dobije adekvatnu i pravovremenu terapiju posledice te bolesti mogu biti ublažene i može se sprečiti progresija, a nosioci bolesti naravno mogu voditi kvalitetan život. Postoji samo jedna prepreka da svi oboleli od MS-a u Srbiji dobiju jednako pravo na terapiju – finansije. Ta prepreka je svakako premostiva i zato se moje angažovanje i svodi na to da vršim pritisak na one koji opredeljuju sredstva u budžetu da ih usmere na prioritete koji svakao moraju biti zaštita zdravlja svih naših građana.

 

 

Šta očekujete u budućnosti kada je reč o položaju obolelih od multiple skleroze u Srbiji?


Očekujem da svi oboleli, ali bukvalno svi, dobiju pravo na odgovorajuću terapiju o trošku RFZO.

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče