#OstaniKodKuće – Tamara Vučković

Ćao, Ja sam Tamara. Završila sam arhitekturu. Trenutno živim i radim u Dubaiju. Završila sam muzičku gimnaziju i svirala sam violinu. Trenutno za vreme Covid 19 karantina, kada smo svi kod kuće volim da slušam muziku, da crtam, da radim jogu koju gledam preko You Tuba, jer mi ona pomaže da aktiviram telo, a evo nekih preporuka kako da aktivirate i Vaše moždane čelije:

 

 

Preporuka za knjigu/knjige?


“Alamut”- Vladimir Bartol

“Zadužbina” – Isak Asimiv

 

 

Preporuka za film/filmove?


1.”The invisible guest” (Misterija film)

2.Gone girl” (Misterija film)

3.Murder mistery” (Komedija film)

4.Coffee and Kareem”

5.Lion” (Film po istinitoj priči u Indiji gde mali dečak koji se izgubio i bio dat na usvajanje traži svoje biološke roditelje o kojima nema nikakve informacije)

6.Serija “Black mirror”(Odlična psihološka serija koji ilustruje moguće situacije i dileme sa kojima se suočava današnjica i daje primer kako bi izgledalo kada bi se te situacije ostvarile. Svaka epizoda je za sebe i ostavlja Vas sa pitanjem kako biste Vi u istim postupili)

7. Serija “The Last Czar” (Istorijska drama serija koja opisuje život i vladavinu Ruskog cara Nikolasa II i ubistva porodice Romanov )

8.Serija –“Breaking Bad”( Zanimljiva Američka kriminalistička drama serija. Radnja se vrti oko Waltera White, srednjoškolskog profesora hemije koji dobija dijagnozu neoperabilnog raka pluća i zajedno sa svojim bivšim učenikom se okreće svetu kriminala  proizvodeći kristalizirani metanfetamin kako bi osigurao svoju porodicu nakon svoje smrti)

9. Od domaćih filmova preporučujem “Četvrti čovek” i “Klopka’’

 

 

Preporuka za muziku?


Muziku koju ja volim da slušam je klasična muzika od izvođača 2cellos : Stjepana Hausera i njegove interpretacije: “Adagio”, “Meditation”, “Shindlers List”, “Moonlight Sonate”..

Od house muzike volim da slušam izvodjače Giola and Asia,

Pascal Junior – “ Holding On”

 

Zašto ste se angažovali u borbi za dostupnost lekova i bolji položaj obolelih od multiple skleroze?


Angažovala sam se jer sam i sama obolela od multiple Skleroze. Ubzo nakon dijagnoze sam shvatila sa kojim se problemom suočavamo i u početku nisam ni bila svesna da terapija koja može da mi omogući normalan život i koju mi lekari spominju zapravo nije dostupna pacijentima. Mislim da je to velika nepravda i neverovatno mi je da za  našu bolest postoji lek koji je drži MS pod kontrolom, ali da samo nekolicina ima pravo na njih. Zašto?

Mislim da svi trebalo da imamo pravo na život i jednakost položaja u društvu.

 

Šta očekujete u budućnosti kada je reč o položaju obolelih od multiple skleroze u Srbiji?


Očekujem dostupnost leka svim obolelim pacijentima od multiple skleroze i jednakost položaja obolelih  u društvu.

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče