ROMAN Devojka sa narandžastom maramom

Sanja Popovska iz Bitolja je pre dve godine osetila prve simptome multiple skleroze. Do sada je upoznala mnoge devojke koje se hrabro, kao i ona, snose sa svim poteškoćama koje ova bolest donosi. Među njima je i Luna Mićević koju je upoznala dok je bila u bolnici „Majka Tereza“ u Skoplju. Upravo njoj Sanja posvećuje svoj roman.

„Inspiraciju sam dobila baš u toj bolnici, kada sam želela da kažem Luni neke utešne reči, koje su i meni tada zvučale prazno i bespomoćno“

 

„Obe smo se prvi put suočile sa ovom bolešću. U bolnici sam upoznala još puno žena boraca obolelih od MS-a, pa me je Luna isprva inspirisala da joj dokažem, na drugačiji način, da nije sama i da vredi da se borimo svim silama. Iako živimo u različitim gradovima,  uvek ću biti njena podrška i ruka koja će je držati čvrsto u toj borbi  . Sve sam to pretočila u knjigu i ovekovečila na belom papiru, tako da će joj uvek biti podrška kada joj bude teško, kao i svim ženama koje preživljavaju isto “.

Radnja romana je uglavnom izmišljena, ali se u njoj prepliću mnoge stvari koje Sanji znače. To su, pre svega,  ljubav prema Bitolju, fakultetu na kome  je studirala, podrška njenog supruga, ali i sva osećanja kroz koja je prošla  nakon dobijanja ove dijagnoze.

„Osećate strah, očaj, možda i malu doza anksioznosti zbog koje verujem da sve žene koje boluju od ove bolesti  mogu da se na emotivan način povežu sa glavnim likom u knjizi. Ako uspem i ako bude  interesovanja za roman, sigurno bih volela da se   prevede na nekoliko jezika. Bila bih srećna ukoliko se prevede na srpski jezik, jer je Srbija deo moje inspiracije, Lune “.

Sanja ovim romanom poručuje da ne treba da dozvolimo da nas neko sažaljeva, već da uvažava našu borbenost i hrabrost . Ona se nada da će roman  biti neka vrsta pokretačke snage među obolelima. Posebnu pažnju posvećuje ženama, kojih i ima više među MS pacijentima, ali svim oblelim poručuje da ne odustaju!

„Želela bih da upoznam sve žene koje  boluju od ove bolesti u Makedoniji i šire, da delimo iskustva, da se družimo i razgovaramo sa nekim ko nas razume i ko nosi isti teret. Verujem da bi tako bilo svima lakše, kao što je meni sada. Nakon izdavanja knjige javilo mi se puno žena koje boluju od MS-a, i sa svima sam popila kafu i pričala o našim temama. I svima nam je bolje“.

Luna Mićević koja je se nama podelila svoju ličnu priču prošle godine nam prenosi šta za nju znači susret sa Sanjom.

„Sanja je devojka sa neverovatnom pozitivnom energijom i osmehom na licu, ulepšala mi je bolničke dane. Jedna drugoj smo pružale podršku, delile savete, smejale se, i plakale. Znale smo da nas čeka neizvesna borba, ali smo takođe znale da smo zajedno u tome, otuda poruka u knjizi ‘Moja borba je i tvoja borba’. Slažem se sa Sanjom da treba pričati o ovoj, još uvek, tabu temi. Da niko ne treba da nas sažaljeva, već da se divi našoj pozitivnoj energiji, snazi i hrabrosti. Sigurna sam da će roman ‘Devojka sa narandžastom maramom’ osvojiti srca mnogih. Zahvaljujem se mojoj divnoj prijateljici Sanji, na podršci i ljubavi koju mi je pružila“.

Verujemo da će ovaj roman inspirisati i druge MS borce talentovane za pisanje da u nekoj literarnoj formi podele svoja iskustva i tako pruže podršku i ostalima.

Odgovore na naša pitanja sa makedonskog na srpski jezik, prevela je Luna Mićević.

Comments are closed.
Pronađite nas i na ..
Popunite anketu
MS priče